utorak, 11. ožujka 2014.

Za Džejn - Čarles Bukowski

Direktan, grub i beskompromisan - takav je Charles Bukowski. Lik koji se čitav život bavio pisanjem i pijenjem, i svoja iskustva pretočio u nezaboravnu poeziju i prozu. Za Džejn je zbirka poezije nazvana prema istoimenoj pjesmi, te je Džejn jedna od piščevih žena i životnih suputnica. One su često i gore nego on sam, povrijeđene i izgubljene, teške i neshvaćene.
Svaka njegova pjesma više ili manje bolno odjekuje nekim gubitkom ili nekom prazninom. Bukowski je vrsta pisca koja ne prikazuje život, a pogotovo svoj, na ružičast i ulijepšan način, već je njegov život pun luzera, među koje i on spada, i ne srami se toga. Nivo autodestrukcije i neorganiziranosti je teško pratiti i povjerovati, što katkad mami i osmjeh na lice.
Naravno, kao što svatko tko se primio Bukowskog zna, on nije literatura za svakoga, neki ljudi će ga s gnušanjem napustiti nakon nekoliko stranica. Za Džejn vrijedi pročitati čak i ako niste ljubitelj poezije, jer je ova zbirka nešto skroz vanserijski. Ljubitelji starog pokvarenjaka - navalite!

Nema komentara:

Objavi komentar