utorak, 18. ožujka 2014.

Il pettirosso, Nemesi, La ragazza senza volto - Jo Nesbo

Jo Nesbo se pojavljuje u izlogu svake knižare kraj koje prođem, a u knjižnici vidim da je non-stop rezerviran. Kako bi se dočepala njegovih uratka sam šegavo uzela knjige na talijanskom. I što reći? Pa, inspektor Harry hole je moj novi omiljeni književni inspektor! Ok, nakon Eberharda Mocka Mareka Krajewskog, on je apsolutni favorit! Harry Hole je lik koji tegli cijelu seriju na leđima, on je neprilagođen tip, emotivan, empatičan, ima problema s alkoholom, ali je iznimno sposoban i stručan. Naime, da nije toliko stručan odavno bi dobio otkaz radi čudnovatog pristupa svojim istragama. Harry Hole je antijunak, spašavajući ljude i svijet oko sebe on pokušava spasiti i sebe samoga, što djelomice i uspijeva, jer se u jednom trenu ostavlja svoje najveće mane - alkohola. Međutim u utrci sa vremenom i ubojicama koje lovi on žrtvuje sve svojoj dužnosti i strasti, na taj način gubeći voljene osobe koje jednostavno ne mogu da ga dijele sa njegovim poslom u tolikoj mjeri.
Il pettirosso, odnosno Crvendać, je prva knjiga koju sam pročitala, te je tema povijesne osvete, koja vuče korijene u Drugom svjetskom ratu, vrlo intrigantno obrađena. Sam naslov je nadimak jednog vojnika, poznatog po rezanju vratova neprijatelja. U toj priči, osim intrigantnih umorstava koje rješava Harry Hole, prezentiran je i jedan dio norveške prošlosti - onaj kvislinški, kolaboracionistički.
U knjizi Nemesi se Harry Hole bavi riješavanjem ubojstva koje se dogodilo za vrijeme pljačke banke, dok u La ragazza senza volto riješava ubojstvo pripadnika Vojske spasa. Zanimljivo je da se u La ragazza senza volto pojavljuje hrvatski plaćeni ubojica i Harry Hole putuje u Zagreb.
S obzirom da je Nesbo plodan autor te je izdao još niz knjiga te serije jedva čekam da ih se primim i s guštom pročitam. Ono što mi se sviđa kod skandinavskih autora, poput Nesba i Larssona je opis i prenošenje atmosfere njihovih zemalja, koje u principu nisu toliko poznate i uobičajene. Imam utisak da se većina krimića kao po nekom klišeju odvija stalno u Americi, tako da strahovito uživam u priči koja se odvija u najbogatijim i najrazvijenijim demokracijama svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar