srijeda, 5. ožujka 2014.

Neverwhere - Neil Gaiman

Majstor horor fantasyja Neil Gaiman ne može nikada razočarati, što njegovi fanovi jako dobro znaju! 
U priči Neverwhere, postoje dva Londona - London Above i London Below, dva potpuno različita svijeta koja se miješaju ali onaj gornji ne zna za postojanje donjeg. A donji svijet obitava u pukotinama gornjeg svijeta, i satkan je od svega zanimljivoga što dobar horor mora sadržavati: zvijeri, anđeli, opati, bića koja isisavaju život, ona koja ugodno žive u kanalizaciji te ona sa magičnim moćima koja im pomažu u svakodnevnom životu. Avantura počinje kad običan mladižć Richard naleti na Door, onu koja ima moć da otvori bilo koja vrata bilo kad i bilo gdje. 
Gaimanova mašta nema granica, što je dokazao tisuću puta, i taman kad čitatelj pomisli da je sve već vidio, on vadi asa iz rukava, i čitatelj ostaje potpuno zabezeknut onime što je saznao. Jeziva viktorijanska atmosfera odiše elementima steampunka, zna čak djelovati sherlockovski, dok putovanje kroz podzemlje, odnosno  tunele metra malo podsjeća na Artemovo putovanje kroz moskovski metro u Metro 2033. Za razliku od Kinga, Neil Gaiman postiže uvijek efekt horora kroz sanjivu, romantičnu, čak melankoničnu prizmu, te njegovi uratci djeluju baršunasto oštri i opasni.
Gaiman je jedan od pisaca kojeg uvijek vrijedi pročitati, neovisno o čemu i u kom obliku on pisao, jer vas nikada, ali baš nikada neće ostaviti na cjedilu!

Nema komentara:

Objavi komentar