subota, 15. ožujka 2014.

Kad vam roditelji prežive Holokaust - Bernice Eisenstein

Bernice Eisenstein je dijete preživjelih logoraša iz Auschwitza. Roditelji su nakon rata emigrirali u Kanadu, u Toronto, gjde je Bernice odrasla zajedno sa ostatkom svoje obitelji. Bernice je imala sretno djetinstvo i ugodan život, no sjena tragedije koja je zadesila njene roditelje i promijenila im život pratila ju je u stopu. Njihov teret ju je trajno obilježio, te ona cijeli svoj život pokušava shvatiti i uopznati svoje roditelje i samu sebe. Njeni roditelji ne spominju često prošlost i ne dijele svoja iskustva sa Bernice, ali imaju prijatelje, također preživjele, koji čine Grupu koja je njihov intimni kružok, spona sa prošlošću.
Kroz ovu autobiografsku priču se isprepliću životne priče roditelja i njihovih obitelji i prijatelja iz Poljske, koje je zadesila sudbina da budu zatvoreni prvo u geta a zatim u koncentracijske logore. Njihova osobna iskustva su prestrašna, a pretrpljeni gubitak je neizmjeran. Teško je pojmiti što su ti ljudi pretrpjeli, i koliko su bili snažni da prežive.
Bernice Eisenstein u ovoj knjizi slikovitom mješavinom slika, stripa i pripovjedanja opisuje svoju obitelj nad kojom je vječno nadvijena sjena Holokausta. Ovo su memoari, dnevnik potrage za sobom i pokušaja pronalaska roditelja čiji je dio ostao slomljen i zarobljen u prošlosti. 
Različita od bilo kojeg svjedočanstva o Holokaustu, ova knjiga čitatelju otima srce, i tjera ga da ponovo propita svoje osjećaje i svoju ljudskost.

Nema komentara:

Objavi komentar