srijeda, 19. veljače 2014.

Gospodarica smrti - Ariana Franklin

Za sve ljubitelje povijsnog krimića Gospodarica smrti je prava stvar. 
Srednji vijek oživljen u potpunosti, sa svojim tradicijama, predrasudama, neukosti ali i progresivnom znanosti. Naš glavni lik je žena, Adelia Aguilar, što od početka čini stvari složenima, zatim, ta je žena vrhunski doktor, ali to kakav - gospodar smrti, odnosno forenzičar! 
Stravične zločine,  ubojstva djece, riješava uz pomoć jednog Židova i jednog Saracena, koji su zajedno s našom gospodaricom smrti, u Englesku doputovali skroz iz talijanskog Salerna. A po čijem nalogu su dospijeli tamo? Po nalogu jedne vrlo posebne osobe!
U vremenu gdje praznovjerje caruje a razum se sitnim koracima bori da dođe do izražaja, inteligencija običnog puka također pomaže da se riješe zagonetke. Među običnim građanima, koliko god oni zaostali bili, ima onih koji su u stanju logičnom prosudbom doprinjeti riješavanju misterija. 
Slika vremena je detaljno razrađena, doznaje se o intenzivnom sukobu Crkve i kralja, križarskim pohodima, situaciji Židova u Europi i Engleskoj, te je na taj način ovo štivo zanimljiva povijesna lekcija. Gospodaricu smrti vrijedi pročitati i guštati od prve do zadnje stranice. 
S ozirom da je ova knjiga najavljena kao prvi slučaj srednjevjekovne forenzičarke Adelie Aguliar, jedva čekam da se domognem i ostalih slučajeva. Krimi romani u serijama su posebno zabavni zbog posebnog odnosa koji čitatelj stvara sa likovima, imajući zajedničku povijest koja se produžuje i produbljuje sa svakim sljedećim nastavkom.

Omiljeni lik: dječak Ulf, jer je bistar i brz!

Nema komentara:

Objavi komentar