utorak, 18. veljače 2014.

Prijelaz - Justin Cronin

Prijelaz, otkud krenuti... E pa, Prijelaz je definitivno moj postapokaliptični favorit!
U moru postapokalipse koju sam čitala u zadnje vrijeme, Prijelaz me se posebno dojmio. Možda je to radi životopisnih likova u koje se odmah zaljubite, ili radi strašne vizije budućnosti, ali Prijelaz budi emocije.
Medicinsko testiranje novootkrivenog virusa dovede čovječanstvo na rub postojanja. Jedno stoljeće kasnije, ono što je od čovječanstva ostalo nosi se sa životom najbolje što zna. A takav život nije nikako jednostavan, naprotiv - i upravo zato se moraju dogoditi zgode i nezgode koje će još više zakomplicirati stvar. SAD je pust, a naši junaci u maloj oazi života koja odolijeva zadnjih sto godina neznaju jesu li sami ili je još netko ostao živ. I upravo će to na svojem dugom putovanju punom opasnosti otkriti. A ono što im donosi budućnost je naprosto nevjerojatno - pustoš je sveprisutna i minuciozno opisana, a opasnost vreba non-stop.
Posljednja Kolonija, naselje u Kaliforniji iz kojeg kreće odiseja naših junaka se od opasnosti brani zidom visokim 20 metara osvijeetljenim sa 12 reflektora. Struja se dobiva iz vjetroelektrane, ali akumulatori ne mogu trajati viječno, i to odgovorni inžinjer zna....
Prijelaz je masivna knjiga, u kojoj svepopularni vampiri dobivaju novo, grabežljivo i nasilno obličje. Likovi sa kojima se susrećemo nas u potpunosti obuzmu, i nemoguće je ne osjećati strah, paniku i nadu sa njima.

Prijelaz je prva od tri knjige, od kojih je druga Dvanaestorica, prevedena i izdana u Hrvatskoj, dok se treća piše ove godine...a ja ju ne mogu dočekati!

Obožavam postapokalipsu i SF, jer mi pružaju pogled u bezbroj mogućnosti koje naša budućnost donosi. Čitajući prijelaz sam se često zapitala - da se ovog časa desi apokalipsa, koliko bi trajale naprave koje danas koristimo? Koliko bi trebalo zgradama da se uruše, cestama da budu zametene, mašinama da korodiraju? I koliko bi se nas znalo služiti onime što je ostalo? Naježim se kad razmišljam o tome...

Omiljeni likovi: Michael i Alicia, jer su tako sposobni!

Nema komentara:

Objavi komentar