četvrtak, 20. veljače 2014.

Kis - Tatjana Tolstoj

Kis Tatjane Tolstoj je čudna distopijsko - postapokaliptična priča. Na mjestu gdje je nekad stajala Moskva, sada, nakon dvjestotinjak godina stoji Fjodor Kuzmičks. Nuklearna katastrofa je izbrisala svijet 21. stoljeća, i u Fjodoru Kužmičksu živi narod koji se prilagodio novim uvjetima. 
Kako i biva nakon nuklearne katastrofe, postoje mutacije, takozvane ˝posljedice˝, a ljudi se služe ˝izrodima˝, odnosno jako mutiranim ljudima, kao marvom. Nekima je posljedica dugačak život, i oni se nazivaju ˝prijašnji˝, a to su oni koji su živjeli i prije vremena nuklearne katastrofe.
A kakav je narod? Neuk, plitak, praznovjeran, zavidan i nasilan. Veseli se tuđoj nesreći, plače na svoju. Izgleda da je budućnost izvukla iz čovjeka ono najgore - glupost.
Roman je pisan u narodnom tonu, slijedi tok misli jednog od stanovnika nekadašnje Moskve, pisara Benedikta, i prati njegovu evoluciju iz običnog neukog stanovnika, u nekoga tko žeđa za informacijama. Na žalost, njegova potraga za znanjem je konfuzna te se ne može baš dobro sporazumjeti sa prijašnjima koji bi mu bili u stanju ponuditi odgovore na neka pitanja.
Kis je svevremenska priča, nakon jednog tiranina i njegove samovolje na pozornicu stupa drugi te se stvari mijenjajući u biti ostaju iste. 

Omiljeni lik:  Benedikt, postaje simpatičan kad počne čitati, a ogotovo kad nema više što za čitati. Potpuno ga razumijem!

Nema komentara:

Objavi komentar