četvrtak, 20. veljače 2014.

Nužne laži - Diane Chamberlain

Nužne laži su emotivna priča o manje poznatoj Americi 60ih, njenoj tužnoj socijalnoj slici i još tužnijem socijalnom programu. Slika Američkog ruralnog Juga je sumorna i beznadna, a društvo raslojeno i kompleksno.
Na farmi duhana u Sjevernoj Karolini živi mala obitelj, baka sa dvije unuke i praunukom, u kojoj je najodgovornija petnaestogodišnja Ivy. Ivy je još uvijek djevojčica, i njena nada u razriješenje problema bolno odjekuje kroz cijelu priču. Na žalost, njena je obitelj socijalni slučaj, a Sjeverna Karolina je jedna od Američkih država koje su u 20. stoljeću prakticirale eugeniku. Eugenički program - zvuči zlokobno - jer i jest. Eugenika je program poboljšanja ljudske vrste, putem sterilizacije onih koji na neki način kvare idealnu sliku ljudskog roda - mentalno bolesnih, zaostalih, a na kraju i socijalnih slučajeva. U Sjevernoj Karolini je taj program funkcionirao od 30ih do 70ih godina, te je odluku o sterilizaciji socijalnih slučaja imao socijalni radnik. Ne zvuči li kao velika moralna odgovornost? Igranje boga? Podložno manipulacijama? Jako podložno manipulacijama? Prestrašno.
Procjenjuje se da je na taj način u Sjevernoj Karolini sterilizirano oko 7500 ljudi. 2002. godine se guverner te države javno ispričao žrtvama programa te je osnovana zaklada za pomoć preživjelima. 

Omiljeni dio: Ivyno maštanje o životu u Kaliforniji

Nema komentara:

Objavi komentar