ponedjeljak, 24. veljače 2014.

Laika - Nick Abadzis

Pročitala sam mnogu stripova, i volim jako različite stilove i teme. Zato moram odlučno ustvrditi da je Laika moj apsolutni favorit. Puno me stripova  opčinilo, ima onih u kojima bi unedogled proučavala jednu sliku, koja bi svaki put budila snažne emocije, i te znam i dan danas na pamet. Laika je strip koji me natjerao da plačem od početka do kraja, i to svaki put kad bi ga iznova išla čitati.
Laika je poznati povijesni lik, jedan od prvih pasa u svemiru, točnije prvo živo biće u koje je napravilo potpunu orbitu oko Zemje 1957. godine u satelitu Sputnik 2. Pedesete su godine svemirske utrke i Hladnoga rata, kad se Amerika i SSSR sučeljavaju u svemirskim postignućima, te čine velike napore kako bi pretekli jedan drugoga. Jedan od prvih koraka osvajanja svemirskih prostranstva je slanje živog bića u orbitu. Testne životinje u SSSR-u su bile uglavnom psi lutalice, uhvaćeni na ulicama Moskve i specijalno trenirani i obučeni za svemirsku utrku. I na takav način započinje priča naše Laike, psa koji je napušten na moskovskim ulicama, te je igrom slučaja završio kao perjanica i ponos sovjetskih svemirskih postignuća. Velika želja sovjeta da preteknu amerikance, dovela je i do prijelomnog detalja priče: Sputnik 2 nije bio 
stvoren da se vrati na Zemlju, inžinjeri koji su radili na projektu nisu imali dovoljno vremena da osmisle sustav koji bi omogućio povratak, te je na taj način Laiki unaprijed potpisana smrtna presuda.
Nick Abadzis majstorski dočarava duh vremena, strah koji unosi sovjetska diktatura i velebnost samog svemirskog programa.
Likovi su životopisni i teško se nose sa svojim životnim pričama i situacijom u kojoj su se našli. Tu su glavni inžinjer Korolev, čovjek koji je preživio internaciju u sibirskom gulagu, i čija će ambicija i želja da zboravi svoju prošlost ostvariti ciljeve svemirskog programa; zatim emotivni inžinjer Gazenko iz Instituta Zrakoplovne Medicine; dog handlerica Yelena, zadužena za dobrobit svemirsih psića i mnogi drugi. Lansiranje se vrši 3. studenog 1957. sa lansirnog kompleksa u Tyura Tamu, i cijeli svijet ima pogled uperen u nebo kako bi vidio prolazak Sputnika.
1998. godine je inžinjer Gazenko ustvrdio: ˝Rad sa životinjama je izvor patnje za ljude. Ponašamo se prema njima kao da su bebe koje ne mogu govoriti. Kako vrijeme prolazi, meni je sve više žao. Nismo to trebali učiniti. Nismo naučili dovoljno od te misije da bi smrt psa bila opravdana˝.
Za više informacija o nasttajanju stripa i o njegovom autoru posjetite http://www.nickabadzis.com/laika/


Nema komentara:

Objavi komentar