nedjelja, 6. srpnja 2014.

Sve teče - Vasilij Grosman

 
Sve teče Vasilija Grosmana je potresno svjedočanstvo života u SSSR-u nakon revolucije, tokom Staljinove diktature. Pisan 1963. godine, roman je u Sovjetskom savezu objavljen tek 1989.
Prati se povratak robijaša iz sibirskih gulaga, koji se vraća u rodni grad nakon što je većinu života proveo robijajući. U priči se alterniraju doživljaji robijaša sa doživljajima običnih stanovnika SSSR-a koji su imali nesreću da ih pomete totalitarističko ludilo te uništi njihove živote kao i živote njihovih bližnijih. Na taj način su prepričane najcrnije stranice Sovjetske povijesti XX. stoljeća: Holodomor, namjerno izazvana glad u Ukrajni koja je dovela do smrti milijuna ljudi tridesetih godina; sveprisutno potkazivanje za vrijeme Velike čistke koje je uništilo živote nebrojenih nevinih sovjetskih građana.
Ton pripovjedanja je mučan i dosiže svoju konačnost saznanjem koliku je bol izazvala politika koju se Staljinovo carstvo provodilo.
Sve teče je jedna od knjiga koje imaju trenutačan efekt na čitatelja, ostavljaju vas bez teksta i sa gorkim okusom u ustima. Jer ni fikcija koja obiluje sa najcrnijom stravom ne može doseći stravu koju je čovjek nanjeo svojem bližnjem, u ime domovine, države i vođe. Sve teče je obavezna literatura za svakoga zainteresiranog za XX. stoljeće.
Vasilij Grossman novinar i esejist koji je kao ratni reporter pratio Crvenu Armiju tokom Drugog svjetskog rata i svjedočio nekim od najstrašnijih prizora poput bitki za Moskvu, Staljingrad i Kursk i oslobođenja koncentracijskog logora Treblinka. Nakon rata njegovi radovi nisu bili publicirani jer su ocijenjeni kao antisovjetski, iako nije pao u nemilost vlasti.

Nema komentara:

Objavi komentar