utorak, 29. srpnja 2014.

Perzepolis - Marjane Satrapi

Perzepolis je autobiografski strip Marjane Satrapi, iranke koja je kao dijete doživila Iransku revoluciju i dolazak ajatolaha Homeinija na vlast, te dva puta otišla iz Irana u Europu, drugi put zauvijek. U jeku političkih previranja za vrijeme smjene šaha, Iranske revolucije i Iračko-Iranskog rata Marjane je djevojčica na pragu tinejdžerstva, čije je odrastanje obilježeno promjenama i nasiljem u njenoj zemlji. Iran se 1979. iz modernog prozapadnjačkog društva naglo i neočekivano mijenja u protuzapadnu radikalnu teokraciju, što živote običnih građana mijenja iz temelja. Od konstantnog maltretiranja sa strane Čuvara revolucije koji vode računa o moralu stanovništva, što se odnosi prvenstveno na vanjski izgled ljudi (žene se nesmiju šminkati, nositi nakit, traperice, veo mora biti dovoljno dug i pravilno nošen), zabranu bilo kakve vrste zabave (česte su racije po stanovima gdje se sumnja da je u tijeku neka zabava), pa do likvidacija političkih neistomišljenika, iranski režim uvodi zemlju i Marjane u stanje klaustrofobije i paranoje, te Marjanini roditelji odlučuju da ona ode iz zemlje na daljnje školovanje.

Perzepolis je iznimno emotivan i dirljiv strip, prozor u svijet djevojčice koja odrasta u mladu ženu dok se svijet oko nje ubrzano mijenja na gore. Osim uvida u iransko društvo, do 1979. potpuno moderno, toliko da ga se u velikoj mjeri može poistovjetiti sa našim, Perzepolis daje naslutiti što znači biti stranac u dalekoj zemlji. Osobni gubitak Marjane i njene obitelji je golem: režim je uhitio i smaknuo njenog strica Anuša pod izlikom da je ruski špijun, dok je tokom jednog iračkog bombardiranja stradala obitelj njene prijaeljice iz ulice. Crno-bijeli crtež koji izražajno pridonosi ozbiljnosti momenta izvrsno predočuje Marjanin život i njene emocije, te vrunski portretiha likove i događaje koje proživljavaju. 
Perzepolis će čitatelja naučiti mnogo o dalekoj zemlji o kojoj malo zna ali sigurno gaji neke predrasude, te će ga prenjeti u doba odrastanja i shvaćanja surovosti svijeta u kojem živimo. Čista je sreća što je Marjane Satrapi toliko nadarena da je svoj život uspjela pretočiti u vrhusnki strip Perzepolis. Apsolutno preporučujem svim fanovima dobrog stripa, pustute koju suzu uz Marjaninu poduku recentne povijesti jedne nama tako bliske a tako daleke zemlje.

Nema komentara:

Objavi komentar