ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

Broj dvjesto - Dylan Dog

Dylan Dog je moja dugogodišnja ljubav, strip mladosti kojem se periodički vraćam sa dozom sjete i nostalgije. Romantični Dylan, istraživač nočnih mora, je zasigurno jedan od fikcijskih ljubimaca ženske publike, kao i romantičara zaljubljenih u horor i fantasy. Kultni strip obiluje legendarnim detaljima, poput Dylanovog usklika "Judo plesaču!", upotrebe petog i pol čula, njegovog zakletog anti-alkoholizma, i vječnog prisutstva osebujnog Groucha koji je nepresušan izvor suludih viceva.
Broj dvjesto je jubilarno izdanje, uz Dok vas smrt ne rastavi jedini DYD u boji, koji se ne bavi nadnaravnim demonima već demonima koji su formirali Dylana, njegovo zanimanje i život onakvima kakve ih poznajemo.
Broj dvjesto u talijanskom izdanju (Il numero duecento) je jedan od prvih DYD s kojima sam se susrela, te sam obrnutim redom gradila moja saznanja o njemu. Broj dvjesto je tužan broj: tu se rasčlanjuje tragična obiteljska priča inspektora Blocha, koji je izgubio sina ovisnika. Sina, koji je očajnički želio očevu ljubav, koju je po njegovom mišljenju potpuno preuzeo Dylan. Saznajemo i otkud Dylanu
Groucho, te kako je počeo i prestao da pije,otkud mu famozna opravica koja se sastoji od crnog sakoa, crvene košulje i jeans pantalona, od kud mu legendarna maketa galije koju nikako da završi graditi, otkud mu bijela VW Buba... Uglavnom, gotovo sve zanimljivo o Dylanu tu biva objašnjeno!
Broj dvjesto je jedan od onih emotivnih brojeva, koji egzistira na enormnom gubitku i ljubavi, i definitivno je jedan od brojeva koji se ne zaboravljaju. Tu bih mogla ubrojati još neke epizode, kao što su Dugački pozdrav, Dok vas smrt ne rastavi... Naravno, ima čitav niz neponovljivih epizoda, koje bi mogla pročitati sto puta a da mi ne dosade, poput Skener, Mala smrt, Nojev let, Alfa i omega, Igra sa smrću, Konjanici vremena, Ponor, Granica, Tri puta nula i još mnoge druge...
DYD je strip idealan za sanjare svih uzrasta, koje se može shvatiti neobavezno ali i jako ozbiljno. Odlična je stvar što i dalje izlazi, pa se zagriženi fanovi mogu radovati redovnom osvježenju, dok se oportunisti imaju prilike kad god žele prepustiti čudnovatim zgodama našeg zgodnog detektiva noćnih mora :)



 

Nema komentara:

Objavi komentar