srijeda, 9. srpnja 2014.

Rekvijem za Istok - Andrei Makine

 

Rekvijem za Istok je poput Grosmanove Sve teče svjedočanstvo nasilne ruske povijesti XX. vijeka.
Sudbine tri naraštaja muškaraca se isprepliću u priči: djed Nikolaj je preživio Revoluciju, kolektivizaciju i uvođenje kolhoza; otac Pavel je služio u Crvenoj Armiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, te je izbjegao Staljinove čistke; neimenovani sin, treća generacija, je vojni liječnik koji prati sukobe diljem globusa za vrijeme Hladnog rata tajno zastupajući sovjetske, a nakon pada SSSR-a ruske interese.
Nasilje i ludilo koje je doživila ruska zemlja je neopisivo. Nitko nije bio pošteđen, stradali su djeca, žene, starci. Stradali su ljudi iz svih slojeva društva, stradali su na najgroznije načine. Učinjeno zlo je bezvremensko, označilo je generacije i oblikovalo im sudbinu.
Tragično stoljeće i tragična zemlja su detaljno srcedrapajući opisani, brutalnost nije izbjegnuta već je izravan suputnik događaja te je na žalost ne manjka. Međutim, uza sve nemile događaje opisane su i ljubavi sve tri muškarca, što daje notu blagosti surovim pričama. Rekvijem za Istok je svojevrstan spomenik ljudima koji su preživjeli i sačuvali sebe i svoju ljudskost tokom tih nemilih vremena.
 

Nema komentara:

Objavi komentar