ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Kovceg - Sergej Dovlatov

Sergej Dovlatov je ruski pisac koji je poput mnogih emigrirao iz tadasnjeg Sovjetskog Saveza, te je sve sto je smio iznijeti iz zemlje spakirao u jedan kovceg, koji nakon dolaska u Ameriku nije uopce otvarao. Dok ga nakon nekoliko godina nije otkrio njegov mali sin,  i Dovlatova pri pogledu na stvari naviru sjecanja. Svaka stvar ima svoju urnebesnu pricu, medutim u nevjerojatnom sustavu kao sto je bio USSR te nevjerojatne price i nevolje su najnormalnija stvar.
Kroz pripovjesti o tome kako je dosao do tih stvari Dovlatov porteretira Rusiju 60-ih godina, rezim koji je malo popustio dekadu nakon Staljinove smrti, ruski mentalitet i potpuni kaos u kojem se odvija svakodnevni zivot malog covjeka. Dogadaji djeluju potpuno suludo, te se duh vremena i apsurd sustava ocitavaju u svakoj anegdoti. 
Dovlatovov neusiljeni karakter, nemogucnost slizavanja sa sustavom i njegov ponos us doveli do izbacivanja iz Novinarskog drustva, te i kasnije do njegove emigracije iz zemlje. U Americi je tokom dvanaest godina izdao isto toliko knjiga. Kovceg je povijesno svjedocenje o jednom cudnom vremenu i velikoj ljudskoj zabludi i gresci, kojoj se iz danasnje perspektive mozemo cudom cuditi.

Nema komentara:

Objavi komentar