nedjelja, 15. ožujka 2015.

Coraline - Neil Gaiman

Nije novost da mi je Neil Gaiman jedan od omiljenih autora, i za tu ljubav moram zahvaliti jednoj dragoj prijateljici koja mi je onomad davno preporučila njegove knjige. Super su mi njegove priče, i to podjednako one kraće i one duže, iako volim da gušt dobre priče traje i traje što duže.
Coraline & Other Stories je Gaimanova klasična genijalna fantasy zbirka. Noseća priča, Coraline, je poprilično jeziv fantasy-horor. Djevojčica Coraline se sa roditeljima useli u staru kuću u kojoj postoji nekoliko čudnih susjeda, te u svojim istraživanjima naiđe na zatvorena vrata, koja Coraline odvedu u Drugi Svijet. U Drugom Svijetu žive Druga Majka i Drugi Otac, koji se bave Coralinom puno više nego njeni pravi roditelji, ali imaju crnu dugmad ušivenuu na mjestu očiju. Coraline dobiva jezivu ponudu za ostanak u Drugom Svijetu, i iako ne želi ostati, biva zatvorena na tom mjestu. Neočekivano, čudnovati i nesvakidašnji saveznici joj pomažu pri bijegu u svoj svijet...
Coraline je Gaiman napisao za svoju kčer, koja mu je pričala strašne dječje priče kad bi došla iz vrtića. U priču je ukomponirao mjesta i likove iz svog života, te ju je pisao korak po korak, skoro deset godina. 
Neil Gaiman ima poseban način pisanja, po mom dojmu poludorečen ili polunedorečen, gdje mi se često čini da priča ne počinje na početku i ne završava u potpunosti. Dojam misterije je prisutan cijelim putem, i na kraju sve ostaje visjeti u zraku, tako da bi se za većinu njegovih priča bez problema mogla nadovezati nova...
U ovom slučaju moram pohvaliti genijalno Bloomsburyjevo izdanje iz serije Bloomsbury Phantastics, čiji Jonathan Strange & Mr. Norrel posjedujem iz iste serije. Odlična crno bijela naslovnica i crni rub stranica daju ovoj dark zbirci priča još mračniji i jeziviji izgled.
Priča je višestruko nagrađivana te ekranizirana 2009. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar