srijeda, 14. svibnja 2014.

Sanduk prezrelog manga - Mohammed Hanif


Sanduk prezrelog manga je predstavljen kao roman pisan u maniri Kvake 22, britko i podrugljivo, preispitivački prema vojnom sustavu i svakoj vlasti. I to je živa istina - Sanduk prezrelog manga je definitivno punopravni nasljednik bezvremenske i jedinstvene Hellerove Kvake 22.
Radnja se odvija u Pakistanu 1988. godine, dok u susjednom Afganistanu plamti rat, sovjetska agresija je u punom jeku, radikalni mudžahedini preuzimaju vlast, a Pakistan, Amerika i ostale zainteresirane strane pletu svoje spletke. Zakulisne igre moći dovedu do navodnog samoubojstva pukovnika Shigrija, oca glavnog lika Alija Shigrija. Ali istražuje što se zapravo dogodilo te ga njegova uvjerenja i potraga dovedu do najzaštićenijih djelova pakistanskog sustava i države. Želja za moći neizostavno dovodi do paranoje kako bi se ta moć zadržala i obranila, te neizbježno dovodi do nevjerojatnog kolapsa.
Sanduk prezrelog manga je pravo iznenađenje, osvježavajuć roman koji se sprda sa sustavom i ismijava svaku želju za vlasti.
Interesantno je da je Mohammed Hanif pravi insajder, naime služio je profesionalno kao pilot u pakistanskom zrakoplovstvu, te nam životopisnu priču može ispričati iz prve ruke.


Nema komentara:

Objavi komentar