utorak, 1. travnja 2014.

Prijevremeni izbori - J. K. Rowling

Planetarno megapopularna J. K. Rowling ovog nas  je puta počastila s nečim sasvim različitim od sage o Harryju Potteru, ali je kao i u njegovom slučaju, pogodila u sridu. Rowling se primila nečeg manjeg, ali možda i najbitnijeg za malog čovjeka: lokalne zajednice.
Lokalna zajednica je mikrokozmos u kojem svi mi živimo, s time da neki od nas teže na neki način i djelovati unutar zajednice. Politički put takvih težnji je djelovanje u mjesnim vijećima, te je najdirektniji način za upravljanje zajednicom. U ovom slučaju se dogodi jedan slučaj - naglo se isprazni viječničko mjesto maloga gradića, jer vijećnik iznenada umre. A nakon toga nastaje potpuni kaos, pogotovo zato što je preminuli vijećnik bio pozitivna ličnost, aplicirao se za socijalni aspekt svoje zajednice, te ga nije zanimao vlastiti interes. I baš radi njegove pozitive, na njegovo mjesto ciljaju likovi koji su negativniji: bilo radi osobne koristi u vidu zarade, ili radi ˝drevnih˝ svađa i inata, događaji će se krenuti razvijati strelovitom brzinom, i životi likova upletenih u život maloga grada, od tinejdžera pa do njihovih roditelja, doživjeti će potpuni preokret.
Zanimljivo je kako je Rowling od jednog malog, sasvim običnog engleskog mjestašca, napravila pozornicu dinamične priče koja kulminira tragedijom ali i katarzom nekih od likova. Prijevremeni izbori su odlično štivo, saživjeti ćete sa njenim likovima od prve pa do zadnje stranice.


Nema komentara:

Objavi komentar