četvrtak, 24. travnja 2014.

Poljubac oštrice - Daniel Polansky

Poljubac oštrice je moj zadnji fantasy favorit - mana je ta što ne postoji nastavak koji razvija dalje priču. Iskreno, bila sam malo skeptična te sam oduljila sa posudbom Poljupca oštrice, međutim ono što ova knjiga nudi je grozničava priča koja se odvija u nasilnom, multikulturalnom, pomalo starinskom gradu Rigusu, u Gradu sijena. Krimi roman u sprezi sa fantasyjem vodi čitatelja u svijet protkan magijom, u kojem glani lik, Warden, pokušava naći ubojicu djece. On je  nekada bio vrhunski agent dok se sada vješto bavi kriminalom, i to dilanjem droge.
Iako se po strukturi i radnji potpuno razlikuje od romana Joe Abercrombiea, ono što je zajedničko njemu i Polanskyju je pojava svojevrsnih antijunaka, spasioca čije su ruke umočene u krv do lakata, koji na neki način iskupljenje za svoje zločine nalaze (ili ne nalaze) u ponekim dobrim djelima koje učine. Čak štoviše, činjenica da Warden dobar dio knjige bježi, podsjeća malko i na Kardinala Changa iz Staklenih knjiga kradljivaca snova.
Složena sredina, društvo i povijest daju opciju za još mnogo spisateljskih manevara koji bi mogli izroditi sa još zanimljivih avantura.
U svakom slučaju, Poljubac oštrice je intrigantna knjiga koja čitatelja obuzme, i jedino što može reći na kraju je: hoću još!

Nema komentara:

Objavi komentar