utorak, 18. veljače 2014.

The Illuminatus! Trilogy - Robert Shea & Robert Anton Wilson

Dobro, predobro, pre-predobro! 
Ludo štivo koje će razveseliti ljubitelje nekonvencionalnog pisanja i čudnih, zakučastih saznanja o svemiru, nastanku i kraju svijeta.
Trilogija se originalno sastoji od knjiga The eye in the piramid, The golden apple i Leviathan, te se vrti oko autorovih viđenja tajnih društava i njihove uloge u povijesti čovječanstva. Samu radnju je gotovo nemoguće prepričati, u pojednostavljenom obliku se radi o borbi između članova društva Discordians i Iluminata. Kuda će vas ova borba odnijeti? Eh, to je duga priča: delfini koji komuniciraju s ljudima pjevanjem u stihovima, zlatna podmornica, potopljene mitske civilizacije, uspavana nacistička vojska na dnu jezera su samo neki od detalja knjige koja zabavlja od prve do zadnje stranice.
Nešto između toka svijesti pomiješanog sa teorijama zavjere, spašavanje svijeta začinjeno obilnom konzumacijom halucinogena kao receptom za postizanje višeg nivoa svijesti... Uglavnom, zabava je zagarantirana! 
Ono što ovdje može biti mana, iako smatram da pridonosi kaosu koji se proteže od početka do kraja, je naglo izmjenjivanje priče koja je pričana sad u prvom licu a idućeg trena u trećem, zatim doživljaji jednog lika sa doživljajima drugog, stvarni događaji sa halucinacijama.... Taj način pripovjedanja čini ovu knjigu pomalo zahtjevnom, jer se čitatelj često mora snaći i promislito o čemiu se sad radi, ali ujedno začinjuje radnju na potpuno sulud način! 
Omiljeni dio: This is the Age of Bavaria
                    Age of Bavaria
                    Age of Bavaria
                    Bavariaaaaaaa
                    Bavariaaaaaaa

Zvuči poznato, zar ne?

Nema komentara:

Objavi komentar