srijeda, 19. veljače 2014.

Soba - Emma Donoghue

Postoje knjige koje ostave gorak okus nakon čitanja. Postoje i one koje uz to i bole, i što više čitatelj razmišlja, to je ta bol izraženija. Soba je jedna od tih knjiga.
Početak je iznenađujuć, i treba vremena da čitatelj shvati gdje se to upleo, ali kad dođe do saznanja - paf! - ono je poput šamara. U Sobi živi petogodišnji dječak Jake sa svojom Mamom. Njih dvoje svkodnevno rade čudnovate aktivnosti kako bi im vrijeme prošlo, a Jake vjeruje da je jedina stvarnost Soba, te da je sve što vidi na Televiziji izmišljeno. Kako su dospjeli u Sobu? Što je uopće ta Soba? I da li i kako će izaći iz nje? 
Soba je na neki način knjiga odrstanja, jer je velik dio priče ispričan kroz Jakeove oči, a dječje oči su sjajan prozor u svijet. Dječja glavica na poseban način razmišlja i nosi se sa problemima, a Jake to radi vrlo hrabro i optimistično.
Jakeova mama je zatočenik, a Jake se rodio tokom zatočeništva. Jake je slamka spasa koja mamu čuva od ludila i odustajanja od života, a majčinska ljubav, koja je jedna jedina, ponukati će mamu na golemu hrabrost kako bi ona i Jake pobijegli iz njihovog zatvora.
Nakon Sobe ne možete a da ne zastanete i sjetite se slučajeva ropstva koji su otkriveni u Europi u zadnjih nekoliko godina. I time je Soba još strašnija, jer postoje ljudi koji takvu ili još goru stvarnost doživljavaju danas.

Kao što je najavljeno, Soba se čita u jednom dahu.

Omiljeni lik: Jake, tako je malen, a tako hrabar - ne možete a da se ne zaljubite u njega!

Nema komentara:

Objavi komentar